Тарт с аспержи

Дъщеря ми реши да ме разходи до любимия Париж, уви само кулинарно, с един много вкусен пролетен тарт. 



Едно елегантно предложение за начинаещи домакини, като нея.



Необходими продукти: 

400 гр. бутер тесто
250 гр. аспержи
2-3 стръка пресен лук
2-3 с. л. зехтин
250 гр. заквасена сметана
3 яйца
5-6 сушени домата
150 гр. кашкавал
пармезан за поръсване
сол и черен пипер на вкус






Начин на приготвяне: 

Бутер тестото се разстила във форма за тарт с отлепващо дъно с диаметър 25/30 см. Краищата на тестото, които остават да стърчат, се изрязват. Тестото се надупчва с вилица, за да не се надува, и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути. 


 


Докато тестото се пече, приготвяме плънката. Почистваме стеблата на аспержите, като част от тях нарязваме на малки парченца. В тиган сгорещяваме зехтина и слагаме да се запържат нарязания зелен лук и парченцата аспержи. Поръсваме със сол и черен пипер. Отстраняваме от котлона и ги оставяме леко да се охладят. 



В отделна купа си разбиваме яйцата, прибавяме сметаната, нарязаните на малки парченца сушени домати, настъргания кашкавал и вече охладените запържени зеленчуци. 




Плънката се изсипва върху запеченото бутер тесто, подреждаме аспержите и поръсваме с пармезан. Печем около 15 минути в сгорещената вече фурна на 200 градуса. 


 

Уви, по време на карантина, няма как да стигнем до Франция, но това не ни попречи да се насладим на този вкусен тарт както ние си знаем - по френски... Лара Фабиан, чаша вино и вкусният тарт. 


 



0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)