Телешко по бургундски

Искам да ви представя една френска класика на любимката ми Джулия Чайлд. Приготвя се на няколко етапа и ще ви отнеме доста време, но ви уверявам, че всяка хапка ще си заслужава. 


Ястието не случайно носи името на френския регион Бургундия, защото съчетава месото на говедата от породата Шароле с леките местни червени вина, за да създаде неповторим вкус за зимните вечери. 


Необходими продукти: 

1,2 кг. крехко телешко (говеждо) - нарязано на 5 см. кубчета
180 гр. бекон, нарязан малки кубчета
2 моркова - нарязани на едри парчета
1 глава лук - нарязана на едри лодки
1-2 с. л. зехтин или олио
1-2 с. л. брашно
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. прясно смлян черен пипер
3 чаши плътно червено вино
2 чаши телешки бульон
1 с. л. доматено пюре
клонка мащерка
1-2 натрошено дафинови листа
20 малки бели лукчета
500 гр. нарязани на четвъртинки пресни гъби, сотирани в масло


Начин на приготвяне: 

Загряваме зехтина в голяма касерола и най-напред сотираме бекона на умерен огън за 2-3 минути, докато леко покафенее. Изваждаме го с решетъчна лъжица в чиния. 


В съшия съд и мазнина започваме да запържваме парчетата месо (предварително подсушени с кухненска хартия) на части от всичките му страни. Не се слагат всичките наведнъж, защото ще започнат да се задушават и няма да хванат коричка. Когато цялото количество месо е запържено, го отстраняваме при бекона. След месото в същата мазнина запържваме нарязаните зеленчуци. След като са готови, връщаме говеждото и бекона, поръсваме със сол, черен пипер. След това поръсваме с брашното, разклащаме съда, за да може брашното леко да покрие говеждото. 


Поставяме касеролата непокрита в средата на предварително загрятата фурна за 4-5 минути. След което разбъркваме и отново връщаме във фурната за още 4-5 минути. Това прави брашното златисто и покрива месото с лека коричка. 

Изваждаме касеролата и намаляваме фурната на 160 градуса. 
Наливаме постепено виното и говеждия бульона, така че течността да бъде на едно ниво с месото. Добавяме доматеното пюре, подправките, затопляме касеролата на котлона, докато течността в нея започне да къкри. След това похлупваме и я поставяме в долната 1/3 на фурната за около два - два часа и половина. 

 

Докато се готви месото, приготвяме малките лукчета и гъбите. Лукчетата задушаваме в бульон, докато покафенеят, а гъбите сотираме в масло. 


Щом месото е готово, изсипваме съдържанието на касеролата в сито над тенджера. Измиваме касеролата и връщаме месото и бекона в нея. Добавяме приготвените лукчета и гъби към месото. Обираме мазнината от изцедилия се сос и го изсипваме върху месото и зеленчуците. Похлупваме касеролата и я оставяме да къкри в продължение на 2-3 минути. 

Сервираме с варени картофи, ориз или паста, съпроводени с добро бургундско вино от сорта Пино ноар.


За да се поглезите съвсем с богатия, наситен вкус на тази френска класика, може предварително да мариновате месото за една нощ в червено вино. 

0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)