Сарми с лапад

Когато пролетта е в разгара си и заедно с черешите и ябълките, цъфтят и душите ни. Когато лехите в маминия двор  преливат със зелении, няма как да не дойде ред на пролетно-зелените манджи.


Сармите от лапад са любими на семейството ми.  Не са особено популярни, но са нашият кулинарен фаворит за пролетния сезон. Могат да бъдат постни или с кайма, като постните могат да бъдат с ориз или булгур.




Необходими продукти 

3-4 връзки листа от лапад
2 връзки зелен лук
1-2 стръка чесън
1 морков
4-5 гъби печурка/по-големи/
1 и 1/2 ч.ч. булгур
1/2 консерва домати
черен пипер
1 голяма връзка джоджен
олио/зехтин

Начин на приготвяне: 

Листата от лапад се измиват добре, изрязва им се дебелата жилка и се бланшират в подсолена, вряла вода за минута (ако се придържат, ще се кашнат) и се охлаждат в леденостудена вода.

Ситно нарязаната бяла част на стръковете лук, чесъна и ситно нарязания морков се задушават в мазнина, прибавят се нарязаните печурки и сол на вкус. След като поизври водата от гъбите, се добавя булгура и нарязаните зелени стръкове на лука.

Булгурът се запържва до прозрачност, след което се прибавят доматите, ситно нарязания джоджен, поръсваме с малко черен пипер и накрая заливаме сместа с 1 1/2 ч.ч гореща вода. Разбърква се, след като позаври се изключва котлона и се оставя булгурът да набъбне.



Сармите се навиват и се подреждат плътно една до друга в намазана с мазнина тава. Отгоре също се поръсват с малко зехтин. Пекат се за около 30 мин. в умерено загрята фурна.  

Поднасят се с млечно-чеснов сос. Вкусни са както топли, така и студени. Може би са малко пипкави, но усилията си струват. Прекрасни са с чаша студена биричка  или бяло винце.


Пролет,  маминия двор, цъфнали иглики, аромата от сармите и се връщам в детските години, когато тези сарми ги приготвяше баба ми. По две тави - една за обяд на нас дечурлигата и втора за вечеря на възрастните.






0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)